Water is het belangrijkste en oudste element op aarde, dat bijdraagt tot het bestaan van het hele ecosysteem, inclusief het leven en de activiteiten van de mens. De gevolgen van de klimaatverandering beperken zich weliswaar niet tot het waterverbruik, maar vergen wel een nieuwe kijk op de strategie voor een duurzaam waterbeheer, waarbij rekening moet worden gehouden met alle factoren die van water een complex en vitaal element voor het hele ecosysteem en het leven maken.
Via haar agentschappen en projecten, zoals de FAO en het UN Global Compact (CEO Water Mandate), ijvert de Verenigde Naties voor de verspreiding van accurate informatie over waterschaarste en waterbeheer om de waterzekerheid te garanderen in de verschillende geografische gebieden van de wereld, die elk op hun eigen manier met waterschaarste te kampen hebben.
De vastgoedsector zal geconfronteerd worden met de dramatische gevolgen van de waterschaarste, aangezien hij deel uitmaakt van de oplossing en een pro-actieve aanpak van het probleem moet volgen, die kan worden samengevat door de 3 R-regel : reduceren, recupereren, recycleren, om het behoud van de watervoorraden te bevorderen.
Geconfronteerd met het risico van extreme fenomenen, zoals overstromingen of extreme droogte, kan vastgoed het milieu en zijn bezittingen beschermen door gegevens te verzamelen over het waterverbruik, analyses te maken van het gewone en buitengewone verbruik, en indien nodig, passende maatregelen te nemen. Naast een betere gegevensverzameling is een concrete maatregel het gebouw zelf in het centrum van de oplossing te plaatsen, of het nu gaat om doorlaatbare voetpaden, wadi’s of groene daken, groene infrastructuur is een van de instrumenten die een positief effect hebben op hulpbronnen zoals water.